Ontdek & ontwikkel de zonkant van je schaduwtalent(en)

Zon & schaduw

Talenten ontdekken bij jezelf is een ware speurtocht. De talenten die je elke dag laat zien in je werk of privéleven liggen voor de hand en zijn redelijk duidelijk, maar er zijn vaak ook talenten die gedurende je leven in de schaduw zijn geraakt. Kwaliteiten waarvan je je niet meer bewust bent, omdat ze in het verleden door je omgeving als niet wenselijk werden geacht. Het kan zijn dat je daardoor geen voeling meer hebt met bepaalde talenten. Of het zijn eigenschappen die je misschien zelf als “zwak” bestempeld hebt, waardoor je je maar moeilijk voor kunt stellen hoe deze eigenschappen in je voordeel kunnen werken. In je schaduw wachten deze schaduwtalenten op een moment dat jij de zonkant (weer) gaat ontdekken en ontwikkelen.

Schaduwtalent: een persoonlijk voorbeeld
Wat is dan nu eigenlijk zo’n schaduwtalent? Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven. Laatst was ik met iemand in gesprek en werd mij de vraag gesteld waarom ik het zo belangrijk vind om mensen in beweging te krijgen als het om hun eigen talentontwikkeling gaat. Ik vertelde mijn gesprekspartner mijn waarom. Daarbij gaat het niet alleen over het voorbereiden van mensen op een dynamische en onzekere toekomst – wat mijn focus was toen ik als docent in het onderwijs werkte. Het gaat daarbij ook over wat Eckhart Tolle* en Otto Scharmer* zo mooi verwoorden als een transformatie in je bewustzijn. Zo’n transformatie maakt dat je vanuit je essentie in voor jou passende projecten, taken of werkzaamheden een bijdrage kunt leveren aan het grotere geheel. “Maar dat is wel heel erg idealistisch” was de reactie. Ja, dat klopt. Een stuk idealisme is waar ik energie van krijg. Ik word blij van dat soort gedachtegangen. Het geeft zin aan mijn werk en leven. Ik ben dan ook trots op mijn “zinzoeker” talent, maar dat is niet altijd het geval geweest. In het verleden heeft dit talent mij ook veel pijn opgeleverd. Als ik mensen vertelde over mijn idealistische beelden, werd er door mijn omgeving vaak veroordelend en cynisch op gereageerd. In combinatie met mijn talent “inlevingsvermogen” was dat niet handig. Ik kon mij vaak zo goed in de mening van de ander verplaatsen, dat er niets overeind bleef van mijn eigen visie. Het talent “zinzoeker” verdween daardoor naar mijn schaduw.

Ontwikkelen van een schaduwtalent
Pas de afgelopen jaren kreeg ik zicht op de dynamiek van mijn talent “inlevingsvermogen”. De gevoeligheid die daarmee gepaard gaat, betekent dat ik mijn talent een beetje moet “hacken”. Oftewel, dat ik voor mijzelf “work-arounds” moet bedenken om het talent succesvol in te kunnen zetten en om ruimte te geven aan mijn schaduwtalent “zinzoeker”. Concreet betekent het bijvoorbeeld dat ik, als ik onder de mensen ben, regelmatig even een rustmoment inbouw om goed bij mijzelf te blijven. Ook probeer ik de dag bijvoorbeeld standaard te beginnen met 10 minuten meditatie om mij gewaar te worden van mijn eigen energie en zo een goede start te maken van de dag. Tijdens gesprekken stem ik mij niet meer alleen af op mijn gesprekspartner(s), maar heb ik geleerd om ook een interne afstemming in mijzelf te behouden. Kortom, de afgelopen jaren heb ik stapje voor stapje geleerd om mijn talenten beter tot hun recht te laten komen door het oefenen met bepaalde vaardigheden. Zo heb ik de zonkant van mijn schaduwtalent ontdekt en ontwikkelt.​

Hefboomvaardigheden
Voor ieder schaduwtalent zijn er weer andere “hacks” en “work-arounds” te bedenken, zodat de meerkleurigheid van jouw unieke talenten de ruimte krijgt. Het loont om daarin te investeren en een bepaalde discipline op te bouwen. Luk Dewulf noemt deze “hacks” of “work-arounds” ook wel hefboomvaardigheden. Het zijn vaardigheden die je voor jezelf ontwikkelt om als hefboom te dienen voor jouw (schaduw)talenten. Door het ontwikkelen van hefboomvaardigheden kan jouw schaduwtalent ontwikkeld worden en haal je er uiteindelijk meer uit voor jezelf.

De zonkant van je schaduwtalent verkennen
Om je volledige potentieel te benutten is het van belang dat je de zonkant van je schaduwtalent(en) gaat ontdekken. Hoe je dat doet? Probeer voor jezelf eens na te gaan of er eigenschappen zijn die jij als “zwak” bestempeld bij jezelf. Of talenten die je wel in je privéleven inzet, maar bijvoorbeeld niet in je werk. Dit zijn jouw schaduwtalenten. Kijk eens of je van deze schaduwtalenten ook de zonkant kunt beschrijven. En welke hefboomvaardigheden zouden je kunnen helpen om het meeste uit dit talent te kunnen halen voor jezelf? Wat moet je doen om je deze hefboomvaardigheden eigen te maken? Denk bijvoorbeeld aan de hulp van iemand in je omgeving, het lezen van een boek of het volgen van een cursus.

Discipline opbouwen loont
Vanuit mijn eigen persoonlijke voorbeeld kan ik je vertellen dat het loont om de discipline op te bouwen om je bepaalde hefboomvaardigheden eigen te maken. Op dit moment zijn zowel “zinzoeker” als “inlevingsvermogen” talenten die ik veelvuldig in mijn werk en leven inzet. Zo gebruik ik beide talenten bijvoorbeeld in mijn coaching waarbij ik mij inleef in waartoe de cliënt in staat is als hij zijn beste zelf is. Van daaruit ga ik samen met de cliënt op zoek naar de zingeving in zijn werk of leven en wat daarvoor de te volgen weg is.

Ik nodig je van harte uit om de zonkant van jouw eigen schaduwtalent(en) te verkennen. Wil je daar liever professionele hulp bij? Overweeg dan eens een coachingstraject. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend intakegesprek.


* De volgende literatuur is een inspiratiebron geweest voor het schrijven van deze blogpost:
“Ik kies voor mijn talent” – Luk Dewulf
“Ontdek je talent: het complete werkboek” – Psychologie Magazine
“Een nieuwe aarde” – Eckhart Tolle
“Leiden vanuit de toekomst” – Otto Scharmer & Katrin Kaufer

Badge Oog voor Talent Blogging Challenge


Deze blog maakt deel uit van de "Oog voor Talent Blogging Challenge". Van 23 november t/m 20 december 2015 bloggen Talentenwekker Marianne van den Assem en ik 3x per week over het hebben van (meer) oog voor talent.

image_pdf

Mieke de Vreede

Als coach en procesbegeleider faciliteer ik diepgaande leer- en ontwikkelprocessen van docenten en onderwijsteams. De focus in mijn coaching ligt bij persoonlijke kracht en persoonlijk leiderschap. Door je weer meer te laten verbinden met je eigen kern en innerlijke krachtbronnen, ga je meer zingeving, passie en plezier in je werk ervaren. En juist die kracht en positieve energie is nodig om een waardevolle bijdrage te leveren aan vernieuwing en innovatie die in dienst staat van een duurzame toekomst voor de school.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: