Ontdek je unieke waarde door jezelf disruptief te innoveren

disrupt yourself
"All great changes are preceded by chaos" – Deepak Chopra

Ik liep vast. En het was niet de eerste keer. De vorige keer was al weer een tijd geleden. Dertien jaar om precies te zijn. Op mijn 27e was ik volledig opgebrand. De bank was een paar maanden lang mijn “secure base”. Ik was er letterlijk niet meer vanaf te krijgen. Zo zwaar voelde mijn lijf. En nu begon mijn lichaam op een zelfde manier in opstand te komen. Ik herkende de signalen: moe, hoofdpijn, gespannen, paniekerig. Ik kon er niet langer omheen. The wind of change….


Wind of change

Voor mij was dit de start van een disruptieve innovatie in mijzelf. Opnieuw beginnen. From scratch. Het was mij niet vreemd. Als kind was ik verschillende keren van de ene kant van het land naar de andere kant verhuisd. Terug naar start. Een nieuwe school. Nieuwe vrienden maken. Een nieuw bestaan opbouwen in een vreemd dorp. Bepaald geen eenvoudige opgave. Ik kan in mijn lichaam nog altijd de angst terughalen die ik voelde op zo’n eerste schooldag. En toch was er ook de andere kant. Na de moeizame eerste maanden, kwam er vaak een kantelpunt. Het punt waarbij je je door de nieuwe situatie meer levend voelde dan ooit tevoren. De gezonde spanning van nieuwe avonturen. Het ontmoeten van nieuwe mensen. De vele leermomenten die er kwamen kijken bij het vinden van nieuwe grond onder je voeten. Dan voelde ik mij vol energie!

Steile leercurve

De afgelopen jaren was ik in allerlei vormen actief betrokken bij innovatie in het onderwijs. Eerst in het klein met allerlei experimenten in mijn lessen. Daarna wat groter door aansluiting te vinden bij allerlei platforms voor onderwijsvernieuwers. Ik deed de Master Leren & Innoveren om het meesterschap in mijn vak te bereiken. En als kers op de taart kwam zelfs een grote droom van mij uit. Samen met 7 mensen realiseerden we een vernieuwingsschool voor jongeren waarbij innovatie centraal staat. Het was nieuw, spannend en het gaf een heleboel positieve energie. Ik maakte de afgelopen jaren een steile leercurve door, maar bereikte daarin ook het plafond. En ineens was er voor mij geen weg meer terug naar mijn docentenbaan. Ik kon alleen maar vooruit – op zoek naar een nieuwe leercurve. Er zat niets anders op dan mijzelf disruptief te innoveren.

Disruptieve innovatie

Innovatie zorgt er voor dat er wordt afgeweken van de koers die altijd gevaren is. Om te kiezen voor een nieuwe route. Bij disruptieve innovaties gaat het daarbij om baanbrekende routes. The road less travelled. Een innovatie die zich binnen een niche zo snel ontwikkelt dat het een grote impact heeft op de bedrijfstak. Whitney Johnson deed onderzoek naar disruptieve innovaties. Ze schreef vervolgens het boek “Disrupt yourself”. In het boek beschrijft ze hoe je de kracht van disruptieve innovaties kunt toepassen op je eigen professionele leven. Om zo in de steile leercurve – the sweet spot - te blijven van je eigen loopbaan. De plek waar je het meest succesvol bent, omdat je effectiever en creatiever bent en met meer plezier je werk doet.

Innoveren van jezelf

Om jezelf disruptief te innoveren is het allereerst van belang om scherp te krijgen wat jouw unieke talent is. Vervolgens ga je op zoek naar behoeften (functioneel of emotioneel) vanuit de markt waar nog geen oplossing voor is. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw product of nieuwe dienst zijn. Of door iets op een manier aan te bieden die uniek is. Johnson beschrijft in haar boek 7 aandachtspunten om jezelf disruptief te innoveren:

1. Wees bereid om te veranderen en de juiste risico’s te nemen

Dromen zijn de katalysator voor disruptie. Verwelkom verandering in je leven. Beweeg mee met de stroom. Accepteer je angst, je oordelen of cynisme. Deze gevoelens en gedachten mogen er zijn, maar laat ze je niet ontmoedigen.

2. Ga aan de slag met je talent

Breng je sterke punten in kaart. Probeer jouw unieke talent in één woord te benoemen. Wat geeft jou onmiskenbaar jouw kleur? Bedenk een veelheid aan manieren hoe je dit talent in zou kunnen zetten.

3. Omarm je beperkingen

Staar je niet blind op je beperkingen (persoonlijke kwaliteiten, tijd, geld, middelen), maar omarm ze. Gebruik ze als brandstof voor je creativiteit.

4. Neem de tijd om je ideeën te delen

Vertel veel verschillende mensen over de vernieuwende ideeën die je hebt. Schrijf erover. Onderzoek of je aannames kloppen. Oefen je pitch steeds weer opnieuw.

5. Doe tijdelijk een stap terug om duurzaam te kunnen groeien

Schep de juiste condities om te komen tot innovatie van binnenuit. Neem de tijd en de rust om met jezelf in dialoog te gaan over je werk en je leven. Maak het bijvoorbeeld een gewoonte om te mediteren of tijd door te brengen in de natuur.

6. Leer (snel) van je fouten en ga verder

Probeer in korte tijd veel dingen uit. Kijk wat wel werkt en wat niet. Blijf niet te lang stilstaan bij fouten, maar trek lering uit je ervaring. Ga vooral verder.

7. Laat je leiden door ontdekking en verwondering

Probeer met een onderzoekende houding te kijken naar de ontwikkelingen die zich voordoen. Laat je verwonderen over kleine succes- en groeimomenten. Dit houdt je momentum vast.

Vrije val

Het is nu precies een jaar geleden dat ik vastliep in mijn onderwijsbaan. Mijn lijf zei mij dat het tijd was om in beweging te komen. Om mijn comfort-zone te verlaten. Er was veel angst. Angst voor het onbekende en onzekere. Steeds zoekend naar houvast en zekerheid leerde ik uiteindelijk te surfen op mijn gevoelens van angst. En van daaruit kwam moed naar boven. Toen ik genoeg moed verzameld had, maakte ik een vrije val. Ik nam ontslag. Mijn droom was om te gaan ondernemen. Hoe en wat was nog niet precies duidelijk. Iets met coaching. En onderwijs. En innovatie.

Magische zone

De eerste maanden als ondernemer waren zwaar. Ik was volledig de weg kwijt. Wie ben ik? Wat is mijn werk? Dat waren de vragen die mij dag en nacht bezighielden. Er was weinig beweging, er waren weinig inkomsten en weinig focus. Dankzij de aandachtspunten die Johnson beschrijft, besef ik dat het er allemaal bij hoort als je jezelf opnieuw aan het uitvinden bent. Na de paniekzone van de beginperiode, waarin het soms moeilijk was om vertrouwen te hebben in mijzelf en mijn onderneming, breekt nu de magische zone aan. De zone waarin ik dingen aan het creëren en beleven ben die ik alleen ken vanuit mijn dromen. Ik heb zelfvertrouwen, omdat ik trouw ben gebleven aan mijzelf. Durf jij het aan om jezelf disruptief te innoveren?

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change." 
- Charles Darwin


image_pdf

Mieke de Vreede

Als coach en procesbegeleider faciliteer ik diepgaande leer- en ontwikkelprocessen van docenten en onderwijsteams. De focus in mijn coaching ligt bij persoonlijke kracht en persoonlijk leiderschap. Door je weer meer te laten verbinden met je eigen kern en innerlijke krachtbronnen, ga je meer zingeving, passie en plezier in je werk ervaren. En juist die kracht en positieve energie is nodig om een waardevolle bijdrage te leveren aan vernieuwing en innovatie die in dienst staat van een duurzame toekomst voor de school.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: