Het wonder van wie je in essentie bent Het wonder van wie je in essentie bent – KreatieKracht

Het wonder van wie je in essentie bent

Wonder

Gisteren was ik weer even terug op het “oude nest” – de school waar ik bijna 10 jaar lang als docent en loopbaancoach heb gewerkt. Voor de ingang van de school ligt een mooi kunstwerk op de grond - gemaakt door frater Leo Disch. Het is een citaat dat uitgehakt is in steen: “Onderwijzen is wonderwijzen”. Een inspirerend citaat dat aanzet tot nadenken en een mooie dialoog waard is met onderwijsprofessionals.

Terwijl ik in de auto terugreed naar huis vroeg ik mij af wat het wonder was dat mij als leerling of student gewezen is in de tijd dat ik op school zat. En ik realiseerde mij dat dat niet zo zeer de kennis is die ik mij heb eigen gemaakt, maar veel meer dat leerkrachten en docenten mij het wonder wezen van mijn eigen essentie. Door feedback te geven, vragen te stellen en mij te laten zien wie ik kan zijn als ik mijn beste zelf ben.

"We shall not cease from exploration, 
and the end of all our exploring will be
to arrive where we started
and know the place for the first time"
(T.S. Eliot)

Tijdens de diploma-uitreiking van de Master-studie, die ik eerder dit jaar afrondde, had ik een kort gesprek met één van de docenten. Het gesprek ging over mijn zoektocht naar waar ik met mijn talenten het beste waarde kan toevoegen. En door wat hij vertelde her-innerde ik mij ineens een gedicht dat mijn leerkracht op de basisschool voor mij schreef. Iedere leerling kreeg in de 6e klas, bij het afscheid van de basisschool, een persoonlijk gedicht met illustratie van deze leerkracht. De dag na de diploma-uitreiking ging ik bij ons op zolder op zoek naar het gedicht. En toen ik het eenmaal vond, werd het even heel erg stil in mij. Daar stond het op papier: mijn essentie.

Ik ben nu, bijna 30 jaar later, onder de indruk van het wonder dat deze leerkracht mij heeft gewezen. Het gedicht geeft weer wie ik ten diepste ben. Voor mij gaat het wonder wijzen dus over mensen in contact brengen met hun essentie – met hun eigenheid. Met mijn talenten wil ik mensen opnieuw verbinden met hun kernwaarden en kerntalenten zodat ze van daaruit kunnen kijken wat ze kunnen bijdragen aan het grotere geheel. Dit vraagt soms het opnieuw uitvinden van je professionele identiteit. Een proces dat niet over rozen gaat en vaak te vergelijken is met “de reis van de held”, maar dat je uiteindelijk heel veel brengt.

Wil je meer weten over professionele identiteit? Afgelopen week keek ik de openbare les die Manon Ruijters eerder dit jaar gaf bij Stoas. Het is de moeite waard om te kijken als het je interesse heeft. Tijdens haar les stelt Manon Ruijters twee reflectieve vragen: Wat is de essentie van jouw vak? En wat daarvan had je altijd al in je? Laat daar je gedachten eens over gaan. Wellicht brengt het je mooie inzichten. Op de website over professionele identiteit zijn ook interessante artikelen te vinden.

Ben je het proces van het opnieuw uitvinden van je professionele identiteit aangegaan? En zoek je daarin ondersteuning? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wellicht kan ik iets voor je betekenen.

Badge Oog voor Talent Blogging Challenge


Deze blog maakt deel uit van de "Oog voor Talent Blogging Challenge". Van 23 november t/m 20 december 2015 bloggen Talentenwekker Marian van den Assem en ik 3x per week over het hebben van (meer) oog voor talent.

image_pdf

Mieke de Vreede

Als coach en procesbegeleider faciliteer ik diepgaande leer- en ontwikkelprocessen van docenten en onderwijsteams. De focus in mijn coaching ligt bij persoonlijke kracht en persoonlijk leiderschap. Door je weer meer te laten verbinden met je eigen kern en innerlijke krachtbronnen, ga je meer zingeving, passie en plezier in je werk ervaren. En juist die kracht en positieve energie is nodig om een waardevolle bijdrage te leveren aan vernieuwing en innovatie die in dienst staat van een duurzame toekomst voor de school.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: